Головна | Реєстрація | Вхід | RSSПонеділок, 29.04.2024, 00:35

Верхньокоропецький
заклад загальної середньої 
освіти І-ІІІ ступенів

Меню сайту
Наше опитування
Хто відвідував наш сайт?
Всего ответов: 155
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Корисні сайти

Головна » 2013 » Березень » 19 » Семінар заступників директорів з виховної роботи
17:42
Семінар заступників директорів з виховної роботи

«Виховання – це  мистецтво,
застосування якого повинне
удосконалюватися багатьма поколіннями»
І.Кант

Тема семінару «Формування духовно-моральної особистості учня через виховну систему школи» 

Спроба звести освіту лише до навчання суперечить усьому досвіду світової педагогіки. Українське суспільство потребує від школи орієнтації на формування високоморальної особистості, виховання духовності молодого покоління, що здатне втілити у життя надію на гідне майбутнє. Усвідомлюючи потреби сучасності, відділ освіти Мукачівської районної державної адміністрації у своїй роботі звертає велику увагу не тільки на надання міцних основ знань з різних предметів, але і на формування всебічно розвиненої, духовно і морально зрілої особистості.

З метою окреслення основних орієнтирів побудови виховної роботи сучасної школи, обміну досвідом роботи з питань духовно-морального виховання учнів 15 лютого на базі Верхньокоропецької ЗОШ І-ІІІ ступенів відбувся семінар-практикум на тему – «Формування духовно-моральної особистості учня через виховну систему школи». У роботі семінару-практикуму взяли участь Тулюк О.І., заступник начальника відділу освіти, Диганич Г.І., завідувачка РМК, Абель М.К., методист РМК, Кампов О.І., директор Верхньокоропецької ЗОШ І-ІІІ ст., заступники директорів з виховної роботи загальноосвітніх навчальних закладів Мукачівського району.

Протягом століть українська педагогіка вбирала в себе ті елементи світової матеріальної і духовної культури, які утверджують добро, любов, красу, милосердя, справедливість у всіх сферах життя. З кращими традиціями українського морально-духовного виховання учасники семінару мали можливість ознайомитися, відвідавши відкритий урок у 1 класі з курсу «Християнська етика в українській культурі» на тему: «Батьківська любов. Отець наш небесний», який провела Цібере Н.Я., практичний психолог Верхньокоропецької ЗОШ І-ІІІ ст.

Викладання курсу духовно-морального спрямування «Християнська етика в українській культурі», що передбачає духовно-моральне виховання школярів та їх орієнтацію на християнські цінності, є органічною складовою навчально-виховного процесу Верхньокропецької школи. Ольга Іванівна Кампов, знайомлячи учасників семінару з роботою Верхньокропецької школи, зауважила, що дуже важко створити таку систему виховної роботи, яка б повністю відповідала меті і завданням духовного відродження, так як шкільна програма перевантажена, а у виховні роботі спостерігається перенасичення. У Верхньокропецькій школі все починалося з розробки плану роботи школи та плану виховної роботи, основні акценти у якому були зроблені на тему духовно-морального виховання. Наступними кроками стали власне просвіта вчителів, які працювали над донесенням моральних вимог і пов’язаних із ними уявлень до свідомості дитини, формування в учнів стійких моральних якостей особистості.

Власним досвідом роботи поділилася М.М. Богів, заступник директора з виховної роботи Верхньокоропецької ЗОШ І-ІІІ ст., яка розповіла про систему духовно-морального виховання учнів у сучасній школі. Особливе місце у вихованні посідають такі форми й методи прилучення дітей до світу духовно-моральних цінностей, які передбачають поєднання пізнавальної діяльності (уроки «Християнської етики» у початковій школі та «Етики» у 5-6 класах) та роботу з батьками (батьківські збори, індивідуальні бесіди, консультації, батьківські комітети). Крім цих методів, педагоги школи активно використовують і традиційні – бесіди, лекції, семінари, роботу з книгою. Одним з напрямів прилучення дітей до християнських цінностей є також краєзнавча та пошукова робота, позакласна робота з християнської етики, співпраця школи з церковними громадами села. Погляд, власне, учнів на систему виховання представила Марина Пекар, учениця 8 класу, міністр культури шкільної республіки В.Коропецької ЗОШ І-ІІІ ст., яка репрезентувала увазі учасників семінару відео газету «Значення уроків християнської етики в школі».

На практичній частині відбулося  тренінгове заняття з основного питання семінару, що включало обговорення морально-етичної ситуації у школі, окреслення шляхів формування духовно-моральної особистості учня, виконання різноманітних вправ та завдань. Одним із ключових моментів семінару стало формування банку ідей щодо особливостей реалізації шляхів формування духовно-моральної особистості у системі виховної роботи школи, участь у формуванні якого взяли заступники директорів з виховної роботи загальноосвітніх навчальних закладів району під керівництвом Ганни Іванівни Диганич.

Духовний світ дитини неможливо сформувати без мистецтва. Це вкотре підтвердив позакласний захід «Стрітення: зустріч людини з Богом та весни з зимою», у якому учні змогли розкрити через посередництво українських народних традицій і вірувань велич людської душі та одвічних християнських моральних цінностей.

Духовність - це творча спрямованість, це наснага, це життєва енергія людини. Моральність – це стрижень, фундамент внутрішнього світу, орієнтир для вчинків, дій, життєвого шляху. Виховувати дитину, означає, що ми визначаємо за нею безумовне право на духовно-моральне становлення, розвиток, даємо надію на гідне майбутнє.

Переглядів: 1703 | Додав: marianna | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Друзі сайту


Copyright MyCorp © 2024
Сайт створено у системі uCoz